Thursday, March 12, 2009

Al-Mar'ah

Wanita Paling Cantik

(bukan sekadar untuk wanita, tetapi juga untuk lelaki..)

Adaptasi dari “Jalan Menuju Kecantikan” oleh Dr Hindun Abdullah, dan “Halal & Haram dalam Islam” oleh Dr, Yusuf Al Qardawi.

Bunga atau mutiara?

Tajuk yang indah ini menarik perhatian saya ketika saya membaca satu soalan yang ditujukan kepada para gadis: “Adakah anda bunga atau mutiara?” Bunga cantik, begitu juga dengan permata. Mana satukah yang anda pilih? Ya, bunga baunya wangi, warnanya cantik, menggoda dan menarik, manakala permata tinggi harganya dan cantik juga.

Tetapi, bunga umurnya pendek. Cepat layu jika dipanah terik matahari atau diganggu oleh tangan manusia atau binatang. Mungkin ada orang memetiknya, lalu ia akan layu dengan cepat. Umur bunga sangat pendek.

Sedangkan permata akan kekal kelihatan cantik selama-lamanya jika ia terus berada di dalam cenkerangnya. Ia tidak bersinar melainkan kepada yang berhak dan layak.

Kedua-duanya cantik tetapi kecantikan mutiara berkekalan sementara kecantikan bunga hanya sementara. Demikian juga dengan para gadis. Gadis yang tidak menutup aurat cantik tetapi ia sama seperti bunga. Manakala gadis yang menutup aurat dengan sempurna adalah mutiara yang amat cantik. Pasti terdapat perbezaan antara kedua-duanya.

Oleh itu wahai saudariku! Wahai orang-orang yang merindui syurga yang kekal abadi serta kenikmatan yang berpanjangan! Ketahuilah syurga Allah mahal harganya! Ketahuilah syurga Allah mahal harganya!

Persoalan “bunga atau mutiara” ini bukan sekadar perlu direnungi oleh gadis-gadis sahaja, malah golongan wanita secara keseluruhannya. Tidak kira, wanita yang sudah berkahwin, si ibu, janda mahupun balu. Ini kerana, syariat Islam bukanlah untuk kelompok tertentu sahaja, tetapi untuk semua!

Setiap wanita yang beriman bahawa Allah sebagai tuhannya, Muhammad saw sebagai nabinya dan Islam sebagai agamanya hendaklah memerhatikan firman Allah swt (surah Ali ‘Imran ayat 102):

يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اتَّقُوا اللَّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنْتُمْ مُسْلِمُونَ

Maksudnnya: “Wahai orang-orang yang beriman! Bertaqwalah kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa, dan jangan sekali-kali kamu mati melainkan dalam keadaan Islam.”

Kembalilah!

Islam bererti menyerah, menerima serta tunduk kepada segala perintah Allah dengan penuh kerelaan dan reda.

Apakah yang Allah swt perintahkan kepada anda wahai muslimah?! Dia memerintahkan anda supaya menutup aurat. FirmanNya (surah al-Nur ayat 31):

وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ

Maksudnya: “...dan hendaklah mereka menutup belahan leher baju dengan tudung kepala mereka...”

FirmanNya lagi (surah al-Ahzab ayat 36):

وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ وَلاَ مُؤْمِنَةٍ إِذَا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَنْ يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ

Maksudnya: “Dan tidaklah harus bagi orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, apabila Allah dan RasulNya menetapkan keputusan mengenai sesuatu perkara, (tidaklah harus mereka) mempunyai hak memilih ketetapan sendiri mengenai urusan mereka.”

Jika benar anda muslimah, ini bererti anda menyerah, menerima dan tunduk kepada perintah Allah. Jika anda menyerah, menerima dan tunduk kepada perintah Allah, kenapa anda tidak menutup aurat anda?

Sepatutnya, sepertimana anda sangat menjaga aurat anda semasa solat, seperti itulah juga anda harus menjaga aurat apabila berada di hadapan golongan yang bukan mahram anda.

Aku memohon bantuanMu, wahai Tuhan!

Daripada sekeping hati yang cintakan kebaikan bagi anda dan bercita-cita agar anda mengecapi kemanisan iman... daripada sekeping hati yang bimbang anda akan berjauhan daripada Allah... yang bimbang hati anda menjadi gelap... yang bimbang keburukan-keburukan yang akan mencacatkan lembaran amalan anda hasil daripada pandangan nakal para pemuda dan pemudi yang menjadikan anda sebagai ikutan kerana tidak menutup aurat, meskipun hati anda dipenuhi dengan segala kebaikan... meskipun segala kebaikan yang anda lakukan, daripada kepingan hatiku ini, saya mengharapkan kebaikan untuk anda. Kuatkan semangat dan bermulalah dari sekarang! Ucapkanlah “aku memohon bantuanMu, wahai Tuhanku! Bantulah daku menghadapi diriku sendiri dan godaan-godaan dunia... Aku bertawakkal kepadaMu, wahai Tuhanku. Engkaulah segala-galanya bagiku... Tiada Tuhan bagiku selainMu. Maka perelokkanlah seluruh hal ehwalku.”

Renungan

Sekarang saya tujukan perkataan ini pula kepada setiap wanita yang telah memakai tudung. Ia adalah seruan agar setiap wanita yang telah memakai tudung agar mereka berdiri di hadapan cermin dan bertanya kepada dirinya sendiri: “Adakah tudung saya ini bersesuaian dengan kehendak Allah? Adakah akhlak saya bertepatan dengan kehendak Allah.” Sesetengah wanita yang telah memakai tudung menyangka dengan meletakkan secebis kain di atas kepalanya itulah segala-galanya, sedangkan dia memakai pakaian yang sempit dan jarang serta tidak menjaga akhlak dan adab Islam. Pernah terjadi seorang ibu mengadu kepada saya melalui panggilan telefon tentang seorang anak perempuannya yang memakai tudung, tetapi menanggalkannya ketika berada di tepi pantai, tidak sembahyang dan tidak melayan ibunya sebagaimana selayaknya sebagai seorang ibu.

Maka ketahuilah wahai wanita yang telah memakai tudung bahawa tudung anda bukanlah segala-galanya. Jika benar anda memakainya kerana mahu mendapat keredaan dan kecintaan Allah serta kerana mentaatiNya semata-mata, maka sekali lagi ketahuilah bahawa tudung adalah pakaian Islam yang mempunyai beberapa syarat. Tudung juga adalah akhlak dan adab serta membantu anda untuk melakukan ibadat-ibadat yang lain.

Secara ringkas, mari meneliti karya Dr Yusuf Al Qardawi, dalam Halal & Haram di dalam Islam

Ciri-ciri pakaian wanita muslimah:

 • Hendaklah ia meliputi seluruh badannya kecuali muka dan kedua tapak tangan.
 • Hendaklah ia tidak jarang atau menembusi. Sabda al-Rasul (s): ‘Antara penghuni neraka adalah perempuan-perempuan yang berpakaian namun bertelanjang, mereka menggoda dan digoda. Mereka tidak akan memasuki Syurga atau mendapat baunya.’ (riwayat al-Nasa’i, Ibn Khuzaimah, Ibn Hayyan)
 • Hendaklah ia tidak ketat sehingga menampakkan bentuk tubuhnya, walaupun kain itu tidak jarang. Ini termasuk di dalam kategori ‘berpakaian namun bertelanjang’.
 • Hendaklah pakaian itu tidak menyerupai lelaki, kerana al-Rasul (s) melaknat perempuan yang menyerupai lelaki, dan begitu juga sebaliknya (hadith riwayat al-Bukhari dan lainnya).
 • Hendaklah dia tidak menyerupai orang-orang kafir, kerana Islam menyarankan umatnya membina identiti tersendiri dalam aspek kepercayaan mahupun pembawaan.
 • Hendaklah dia tidak menarik perhatian orang dengan penggunaan perhiasan atau wangian. Maksud firman Allah Ta`ala: ‘Hendaklah mereka tidak menghentakkan kaki-kaki mereka untuk menzahirkan perhiasan mereka yang tersembunyi.’ (Surah An Nur:31). Dan maksud sabda al-Rasul (s): ‘Perempuan yang mewangikan dirinya dan melalui suatu kumpulan manusia adalah seorang penzina.’ (riwayat Abu Daud, al-Tirmidhi, al-Nasa’i, Ibn Khuzaimah, Ibn Hibban).

Katakan tidak!

Secara kesimpulannya, saya menyeru kepada anda wahai muslimah untuk berkata tidak kepada:

 • Pakaian yang ketat menampakkan bentuk tubuh badan, atau singkat yang menampakkan aurat.
 • Pakaian yang terlalu berhias-hias dan menarik perhatian.
 • Pakaian yang jarang. Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Akan ada di kalangan umatku nanti wanita yang berpakaian tetapi bertelanjang. Kepala mereka seperti bonggol-bonggol unta. Mereka tidak akan masuk syurga dan tidak akan memperoleh baunya.”
 • Pakaian yang mendedah aurat, apatah pula anda bertudung.
 • Wangi-wangian dan solekan yang berlebihan sehingga menaikkan nafsu kaum adam.
 • Seluar sendat yang menyakitkan mata dan hati setiap orang yang cemburukan agamanya kerana melihat para gadis memakainya dengan begitu bersahaja tanpa menyedari kesannya terhadap para pemuda.
 • Tidak memakai perhiasan/ aksesori yang menarik perhatian golongan lelaki ajnabi (bukan mahram). Firman Allah swt (surah al-Nur ayat 31) yang bermaksud: “... dan janganlah mereka (wanita-wanita yang beriman) memperlihatkan perhiasan mereka...”

Wahai Muslimah, jagalah pakaianmu walaupun anda beralasan ingin menyerlahkan keterampilan diri dan meningkatkan keyakinan.

Sepatutnya, keyakinan diri itu timbul dari keimanan dan ketaqwaan. Seperti firman Allah, “Dan janganlah kamu merasa rendah diri dan janganlah kamu merasa sedih sedangkan kamu orang-orang yang lebih utama, sekiranya kamu orang-orang yang beriman” - Surah Ali Imran

Keyakinan itu timbul daripada kemantapan aqal dan ketajaman fikiran, serta keberanian menyatakan pendirian diri sebagai seorang muslimah yang berkejaya. Anda berjaya dalam kerjaya, dalam masa yang sama anda berjaya menjaga redha Allah.

Sudah tentu kita tidak mahu orang mengukur kemampuan serta kapasiti kita melaui pakaian atau tubuh kita.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Malu dan iman adalah beriringan.”

Saya menyeru anda wahai muslimah untuk memerhatikan diri anda di dalam cermin sebelum anda keluar rumah. Perhatikan dari depan dan belakang... Adakah pakaian anda bertepatan dengan kehendak Allah?

Anda di dalam syurga

Wahai muslimah! Wahai mukminah! Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: “Sesiapa yang meninggalkan sesuatu kerana Allah, nescaya Allah akan menggantikannya dengan yang lebih baik.” Wahai wanita yang tidak memperlihatkan perhiasannya kerana Allah sedang dia difitrahkan suka kepada perhiasan, dengarlah sabda Rasulullah saw berkenaan sifat wanita-wanita dunia di dalam syurga kelak. Sabda baginda saw yang bermaksud: “Dengan sembahyang, puasa dan ibadat mereka kepada Allah swt, Allah menghamparkan cahaya di atas muka mereka dan memakaikan sutera berwarna putih, pakaian berwarna hijau dan perhiasan berwarna kuning di atas badan mereka. Dapur mereka adalah mutiara dan sikat mereka adalah emas. Mereka berkata: “Kami kekal abadi dan tidak akan mati. Kami penuh kelembutan, sama sekali tidak menyusahkan. Kami akan terus muda, tidak tua selama-lamanya. Ketahuilah bahawa kami sentiasa redha, tidak marah sama sekali. Bergembiralah bagi sesiapa yang memiliki kami dan kami memiliki mereka.” (Riwayat al-Tirmizi)

Kepada Lelaki

Kepada golongan lelaki muslim... Anda merupakan bapa.. ataupun suami.. ataupun abang.. ataupun adik kepada wanita.. Anda juga mungkin masih bujang, dan bakal menikahi wanita... Tanggungjawab memelihara muslimah juga turut terletak di bahu anda... Semoga artikel ini membantu anda melaksanakan tanggungjawab anda...

No comments: