Thursday, November 12, 2009

Khutbah Nabi


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum w.b.t...

Sekadar sebagai muhasabah diri kita semua...fitnah akhir zaman sudah mula berleluasa..marilah kita ingatkan kembali dan segarkan kembali pesan Nabi junjungan Muhammad s.a.w.....

Petikan pesanan ini disampaikan dalam khutbah terakhir Baginda SAW di lembah uranah, gunung arafah, berhampiran kota makkah pada 9 zulhijjah tahun ke-10H:

“Wahai manusia, dengarlah baik-baik apa yang hendak aku katakan. Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas ini. Oleh itu, dengarlah dengan teliti kataku dan sampaikan ia kepada orang yang tidak dapat hadir di sini pada hari ini.

Wahai manusia, sebagaimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu menyakiti sesiapapun supaya orang lain tidak menyakiti kamu lagi. Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu.

Allah mengharamkan riba, justeru segala urusan membabitkan riba dibatalkan mulai sekarang.
Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu. Dia (syaitan) sudah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara besar, maka berjaga-jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkara kecil.
Wahai manusia, sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, maka mereka juga mempunyai hak atas kamu. Jika mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang. Layani wanita kamu dengan baik, berlemah-lembutlah dengan mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka adalah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersungguh-sungguh kata-kataku ini. Sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasa pada Ramadhan dan tunaikan zakat daripada harta kekayaan kamu. Kerjakanlah ibadat haji jika kamu mampu.
Ketahuilah bahawa setiap muslim ialah saudara kepada muslim lain. Kamu semua adalah sama, tidak seorang pun lebih mulia daripada yang lain kecuali dalam taqwa dan beramal soleh.
Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala apa yang kamu kerjakan. Oleh itu, awasilah supaya jangan sesekali kamu terkeluar daripada landasan kebenaran selepas kewafatanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi nabi atau rasul yang akan datang selepas aku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kataku yang sudah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang jika kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah al-Quran dan sunnahku. Hendaklah orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain. Semoga orang yang terakhir lebih memahami kataku daripada mereka yang terus mendengar dariku.
Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya sudah aku sampaikan risalahMu kepada hambaMu.”

Semoga dengan memperingati khutbah nabi hati-hati anda di luar sana kembali tenang..hadapi permasalahan agama dengan penuh hikmah..bukan dengan caci maki, tidak juga dengan sifat amarah dan ego seorang manusia..berhujahlah atas kebenaran dan ilmu pengetahuan yang tulis dan bersih...ingat kita engkau tersalah hujah pertimbangannya adalah dengan Allah s.w.t. bukan dengan manusia...wallahu alam...

p/s:peringatan untuk diri penulis sebenarnya....

No comments: